Didysis Jūros šventės savaitgalis Klaipėdos gatves ir skersgatvius užpildė banguojančia žmonių jūra. Nuo pat liepos 25 d., ketvirtadienio jubiliejinės, 90-metį mininčios, Jūros šventės įvairiaspalvė programa siūlė atrasti sau tinkamiausius renginius, susitikimus, edukacijas ir koncertus.

Jubiliejinę jūros šventę lydėjo iškilmingos jūrinės ceremonijos

 Lietuvos jūrų muziejaus ir AB Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos tradiciškai organizuojamas renginys, dedikuotas jūrinei bendruomenei „Jūrą mums atvėrusiems“ Smiltynėje prie paminklo „Albatrosas“ simboliškai atvėrė ir jubiliejinės, 90-metį mininčios, Jūros šventės savaitgalio renginių programos vartus. Iš karto po jo, visi buvo kviečiami ant Klaipėdos Pietinio molo, kuriame Klaipėdos konteinerių terminalas, minintis savo veiklos 30-metį, padovanojo Klaipėdos miestui apžvalgos žiūronus.

Liepos 26 d. vyko iškilmingas didžiosios, įspūdingo 80 kvadratinių metrų dydžio, Jūros šventės vėliavos pakėlimas į beveik 40 metrų aukštį ant UAB „STEMMA GROUP“ statomo „MEMELIO MIESTO“ krano strėlės. Visą savaitgalį vėliava, lyg šventės kelrodė, plevėsavo visiems miestiečiams ir miesto svečiams.

Didelė, galinga ir vieninga jūrinio miesto bendruomenė visai Lietuvai ir pasauliui Jūros šventę oficialiai paskelbė liepos 26-ąją, 18 val. kartu su DIDŽIĄJA JŪROS ŠVENTĖS EISENA, kurią jau tradiciškai pristato Klaipėdos uostas. Eisenoje pasirodė net 80 kolektyvų, 35 važiuojančios – muzikuojančios platformos. Jūros šventės eiseną muzikiniais garsais ir ritmais papuošė 4 orkestrai, kurių priešaky ryškias flagmano pozicijas, kaip visada, užėmė Lietuvos karinių jūrų pajėgų orkestras. Kiekvienas dalyvaujantis kolektyvas ypač stebino vizualine, muzikine, ritmine, technine ir kūrybine išraiškomis. Eisenoje riedėjo ir populiariausios radijo stoties Lietuvoje – „M1“ komanda. Eisenai finišavus, Kruizinių laivų terminalo scenoje prasidėjo oficiali, istorinė, režisierės Rūtos Bunikytės kurta Jūros šventės 2024 atidarymo ceremonija.

Neatsiejama Jūros šventės dalis – ir žuvusios laivo „Linkuva” įgulos pagerbimas prie memorialo Klaipėdos Skulptūrų parke, žuvusiųjų jūroje pagerbimas Baltijos jūroje bei kapitono Liudviko Stulpino atminimo pagerbimas Kopgalio kapinaitėse. Azartiškos „drakonų” valčių varžybos Danės upėje kvietė visus „drakonų“ valčių lenktynių dalyvius kautis dėl Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos taurės. Jūros šventė skirtingai bangavo ir jūrinių veiklų skvere teatro aikštėje – jūrinė kultūra, edukacijos, virtuali realybė, nukelianti į nematytas Klaipėdos miesto erdves. Lietuvos jūreivystės akademija kvietė į atvirų durų dieną. Prie paminklo „Arka“ veikė Lietuvos jūrų muziejaus paroda „Laivyba Nemunu iki Kuršių Marių“. Klaipėdos konteinerių terminalas atvėrė visuomenei savo teritoriją ir kvietė miestiečius į ekskursiją po Klaipėdos konteinerių terminalą. Į įvairiausius susitikimus, veiklas ir naujų burvalčių krikštynas kvietė Dangės flotilė. Jūrinį šeštadienio vakarą užbaigė naktinis tradicinių istorinių laivų plaukimas tarp Biržos ir Pilies tiltų. 

Gausi renginių ir susitikimų puokštė

Jūros šventės metu nuo 7 val. visus žadino LRT studija. LRT radijo bangomis tiesiogiai iš įvykių epicentro ir Jūros šventės širdies skriejo jūrinės naujienos, šventės emocijos bei svarbių pašnekovų įžvalgos. Klaipėdos miesto gyventojus ir miesto svečius viliojo Jūros šventės mugė, skonių jūra, dizaino skveras, Karlskronos aikštėje įsikūrusios Jūros šventės rėmėjų ir partnerių interaktyvios zonos. Turizmo gatvė ir VšĮ „Keliauk Lietuvoje“ kvietė pažinti neatrastus Lietuvos kampelius. Sporto mėgėjai galėjo ir dalyvauti, ir stebėti orientavimosi, krepšinio 3×3, šachmatų, padelio, regbio, amerikietiškojo futbolo ir, be abejo, „Drakonų“ lenktynes.  

Kaip ir kasmet, ištikimieji Jūros šventės draugai – Klaipėdos priešgaisrinė gelbėjimo valdyba pristatinėjo savo tarnybos veiklą, demonstravo techniką ir kvietė susitikimui „Žinojimas saugo“. Klaipėdos kriminalinės policijos veteranų klubas supažindino su savo veikla ir kvietė apžiūrėti ekspoziciją.

Mieste netrūko išskirtinių susitikimų ir pasirodymų. Dar Jūros šventės išvakarėse, ketvirtadienio vakarą, minias kino mėgėjų subūrė vasaros kino festivalis „sidabrinės gervės naktys“. Šeštadienį ant Biržos tilto Klaipėdos baleto mokykla dovanojo atviras baleto pamokas. Jaunąsias balerinas keitė atvira Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro repeticija. Čia buvo galima sužinoti Klaipėdos festivalio pasaulinės premjeros naujienas ir išvysti kaip preciziškai derinami „Reverb’o“ žingsneliai. Įspūdingą vertikalaus šokio pasirodymą „BOLERO“ Klaipėdos Kultūros fabriko languose ir ant fasadinės pastato sienos tiek penktadienį, tiek šeštadienį dovanojo šokių mokykla „Coda“. Klaipėdos gatvėmis riedėjo ir senovinių automobilių asociacijos „Seni kibirai“ paradas. Visas Jūros šventės dienas mažosios Lietuvos istorijos muziejus kvietė keliauti laiko mašina į jūros šventės karnavalus.

Penktadienį ir šeštadienį ypatingai visuomenę džiugino net po keturis vakarinius pasirodymus dovanojęs, išskirtinis 90-mečio fontanų pasirodymas – spalvinga jūros šventės gyvavimo retrospektyva. Tai specialiai Jūros šventės jubiliejui sukurtas vandens, šviesų, ugnies, muzikos ir žmogaus šokio kūrinys. Siekiant dar labiau įprasminti Švyturių metus, švyturio instaliaciją Jūros šventės svečiams dovanojo UAB „FLEXITGO“. Konstrukcijai buvo panaudota net 17 tonų pastolių iš daugiau nei 1000 detalių.

Teatro aikštės muzika atliepė kiekvieną muzikinį skonį

Jūros šventės metu koncertai savo lyrika ir ritmika žavėjo ir Teatro aikštės mylėtojus, kur savo pasirodymus penktadienį pristatė grupė „Vilnius Drum and Bass” – žymiausios Lietuvos drum and bass dainininkės. Nacionalinėje Eurovizijos atrankoje itin sužibėjusi grupė „Shower” ir nuostabioji atlikėja Liepa Mondeikaitė su grupe. Šeštadienį kamerinėje Teatro aikštėje susirinkusiems grojo ir dainavo Klaipėdos styginių kvintetas bei solistai Mindaugas Rojus ir Beata Ignatavičiūtė. Specialią Jūros šventės programą paruošė Klaipėdos džiazo orkestras ir solistai iš Italijos: Errico Cutolo (vokalas) ir Alessandro Florio (gitara). Daininguosius italus keitė ugningoji grupė „Baltic Balcan“. Jų pasirodymas nepaliko abejingų ir kėlė visus susirinkusiuosius iškeisti savo sėdimas vietas į šokių sūkurį.

Stebino didžiųjų koncertų gausa

Anot organizatorių, visose Jūros šventės aikštelėse koncertai ir muzika nenutrūkstamai skambėjo apie 30 valandų. Muzikiniais renginio akcentais ne tik siekiama atliepti visuomenės lūkesčius, pristatyti geriausius atlikėjus ir grupes, bet ir kartu su renginio partneriais suformuoti gerai apgalvotas penktadienio bei šeštadienio muzikines programas.

Penktadienio diena ne vienerius metus pristatoma Klaipėdos uosto. Šį kartą penktadienio koncerte skambėjo  A. Raudonikio projektas „Vienmečiai“, „Grupė 2“, GJAN, „Hiperbolės Legendos“, Silvester Belt.

Šeštadienį šventinį koncertą Klaipėdos kruizinių laivų terminale jubiliejaus proga kruopščiai supakavo ir įteikė ilgametis pagrindinis Jūros šventės rėmėjas „Švyturys Nealkoholinis“. Pasirodė charizmatiškieji Eurovizijos dalyviai „The Roop“. Iškart po jų scenoje pasitikome išskirtinių bruožų ir balso savininkę – dainininkę ir dainų autorę Evgenya Redko. Smagų Hip-Hop‘o vakarėlį užkūrė populiarioji grupė „G&G Sindikatas”. O kulminacijai visa Lietuva buvo sukviesta į jubiliejinės Jūros šventės himno „Aš Namie” premjerą, kurioje pagrindiniai himno atlikėjai ir autoriai: Virginijus Pupšys, Gintautas Litinskas, Darius Meškauskas, Liepa Mondeikaitė, Kristupas Kerulis, Klaipėdos choras „Aukuras“. Iš karto po himno premjeros, UAB „Kamineros Grupė“ visai Klaipėdai dovanojo jubiliejinį Jūros šventės fejerverką, kuris vainikavo kiekvieną šventės momentą, emociją bei įrėmino Klaipėdą į didžiulės ir gražios šventės paveikslą.

Jūros šventės metu užtikrintas saugumas

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėja Andromeda Grauslienė patvirtino, jog didžiosios Jūros šventės savaitgalis, į uostamiestį pritraukęs virš pusės milijono žmonių, praėjo pakankamai sklandžiai, be didelių pažeidimų ar nusikaltimų. Deja, kaip ir daugelyje, tokio masto renginių – fiksuoti nusižengimo protokolai dėl neblaivumo ir sveikatos sutrikdymų: du žmonės patyrė sveikatos sužalojimus tuo metu veikusiame atrakcionų parke, viena moteris įkrito į vandenį iš Danės upėje plaukusio laivelio. Apibendrinant 2024-ųjų Jūros šventę, pareigūnai liko patenkinti miestiečių ir miesto svečių sąmoningumu bei organizatorių darbu, koordinuojant Jūros šventės renginius. Organizatoriai yra ypatingai dėkingi visoms specialiosioms tarnyboms, kurios padėjo išvengti didelių nesklandumų ir užtikrinti saugumą jubiliejinės Jūros šventės metu.

Ankstesnis įrašas Kitas įrašas