Pandemijai keičiant ilgametes tradicijas, svarbiausi žiemos švenčių renginiai atkeliauja į klaipėdiečių namus. Kalėdinio laukimo pradžią žymintis eglutės įžiebimo renginys – „Keliaujančios Kalėdos Klaipėdoje“ šį kartą keliasi į virtualią erdvę. Šventinio koncerto metu, Klaipėdos vaikams suskaičiavus nuo 1 iki 10, nušvis tūkstančiais lempučių nusagstyta, klaipėdiečių miestui padovanota eglutė ir šviesos instaliacija „Šiaurinė žvaigždė“.  Virtualų šventinį renginį, gruodžio 5 d. 17 val., transliuos internetiniai portalai ir TV kanalas „Balticum“. 

„Tokių Kalėdų dar niekada nebuvo, tačiau kiekvienas nepatogumas atneša kažką gero – susintetintas šventes paverčia jaukesnėmis, gražesnėmis, tikresnėmis. Kūrėjams, menininkams, atlikėjams teko ieškoti naujų formų ir sprendimų, nors širdyje jaučiame tą pačią Kalėdų dvasią kaip iki šiol. Tikiu klaipėdiečiais, jų atsakingumu ir supratingumu, o be to, po savaitgalį vykusių kitų miestų eglučių įžiebimo turime šansą sublizgėti ir parodyti save tik iš gerosios pusės. Ir nors mieste nestigs gražių, jaukių renginių, aš labai prašau – neikit jei tik galit neiti, o jei negalit – dar kartą viską apsvarstykite. Eglutę ir miesto puošmenas įžiebsime tikrai, tačiau svarbiausia – neužgesinkime vilties saugiai susitikti bent per kitas metų šventes“, – sako Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas.

Mieste daugiau policijos pareigūnų

Nors gruodžio 5-ąją, Teatro aikštėje nevyks joks renginys, mieste budės daugiau policijos pareigūnų.

Anot Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos tarnybos viršininkės Rasos Bekėžienės, vien tik akcentuoti saugumo būtinybę nebepakanka, todėl stiprinamos policijos pajėgos, daugiau dėmesio bus skiriama bet kokiems susibūrimams.

„Griežtesnių priemonių imamės ne tam, kad draustume, o tam, kad užtikrintume saugumą ir užkirstume kelią ligos plitimui. Esame supratingi, ir suvokiame norą ištrūkti iš namų, tačiau būsime griežti ir atidžiai stebėsime kaip laikomasi visų saugumo reikalavimų kuriuos numato vyriausybė. Be to, jei greta nematote policijos pareigūno, nepamirškite, kad pažeidimai užfiksuoti saugumo kamerų, gali tapti pagrindu fiksuoti administracinį pažeidimą“, – sako Rasa Bekėžienė.

Kalėdinių renginių organizatoriai VšĮ „Klaipėdos šventės“, Teatro aikštėje saugumo užtikrinimui transliuos garsinius signalus su įspėjamuoju prašymu nesibūriuoti. Be to, Teatro aikštė jau ne vienerius metus yra skelbiama zona be pirotechnikos.

„Sudėtingi metai išmokė prisitaikyti prie situacijos, ieškoti naujų sprendimų ir net didžiausias problemas krimsti lyg šventinius kūčiukus. Esu tikras, kad susitelkę ir protingai įvertinę situaciją, priėmę tinkamus sprendimus, galime turėti lygiai tokias šventes, kurios mūsų mintyse ir yra tikrosios Kalėdos. Būkite supratingi ir negudraukite – visi šventiniai stebuklai vyks tik virtualioje erdvėje“, – sako VšĮ „Klaipėdos šventės“ direktorius Romandas Žiubrys.

Klaipėdos eglutę įžiebs vaikai

Jau šį šeštadienį Klaipėdoje pasklis kalėdiniai burtai, kurių epicentre – gražuolė Bronislovo ir Aldonos Jankauskų padovanota eglutė. Kaip įprasta, eglutės įžiebimo renginys, kuris šį kartą vyks gruodžio 5 d. 17 val., skirtas visai šeimai, o ypač mažiesiems žiūrovams, todėl pirmu smuiku čia grieš specialiai į Klaipėdą užsukęs Kalėdų Senelis. Tiesa, mažieji klaipėdiečiai šį kartą bus ne tik garbingiausi šventinio vakaro žiūrovai – Klaipėdos vaikams skaičiuojant nuo 1 iki 10 ir nušvis pagrindinė miesto eglė.  

Virtualaus renginio metu žiūrovų lauks pusvalandžio trukmės koncertas „Kalėdos atkeliauja į Klaipėdą“, sujungsiantis keturias sostines: Vilnių – Lietuvos sostinę, Kauną – laikinąją sostinę, Neringą – būsimą Lietuvos kultūros sostinę ir Klaipėdą – būsimą Europos jaunimo sostinę.

„Tai bus nuostabus, labai jaukus, subtilus šventinis koncertas, įkvepiantis gerumui ir tikram laukimui. Labai norime, kad tai nebūtų tiesiog sujungtos eilinės dainos, o nuoširdus atlikėjų sveikinimas ir įkvėpimas. Šventinį vakarą išgirsime ir balkanų ritmų ir trapių Nidos kopų kuždesių“, – sako VšĮ „Klaipėdos šventės“ projektų vadovė Rūta Steponavičienė.

Iš Vilniaus linkėjimus siųs „Antikvariniai Kašpirovskio dantys“, Kauno – Linas Adomaitis, Neringos – Šeiko šokio teatras, o Klaipėda skambės Monikos Liu balsu.

Ryškiausia Klaipėdos danguj „Šiaurinė žvaigždė“

Kartu su Kalėdų eglute Teatro aikštėje nušvis ir visą kalėdinį laikotarpį iki Trijų karalių šventės lydės šviesos instaliacija „Šiaurinė žvaigždė“. Vieno žymiausių Lietuvos šviesos menininko Arvydo Buinausko instaliacija atspindi kompaso struktūrą ir nurodo pagrindines keturias pasaulio kryptis.

„Kas tinka vienam miestui, netinka kitam. Klaipėda turi aiškius savo tapatumo ženklus, todėl norėjosi pasiūlyti įdomesnę formą, bet tuo pačiu nebėgti nuo jūrinių ženklų. Taip ir atsirado „Šiaurinė žvaigždė“ – rodanti kelią, ryški, klaipėdietiška. Sukurta scenografija ir vizualas yra tikrai beprotiškai sudėtingas savo dydžiu, todėl patys nekantraujame, labai jaudinamės ir tikimės, kad klaipėdiečiams ji patiks“, – sako idėjos autorius Arvydas Buinauskas.

12-15 žmonių komanda instaliaciją Teatro aikštėje pradeda montuoti jau šiandien ir truks keletą dienų. Žvaigždės centre, autorius sumontuos galingus prožektorius, kurių siunčiamas šviesos spindulys bus matomas net už 20 kilometrų. Instaliacija veiks nepertraukiamai siekiant išvengti žmonių susibūrimų.

Spektaklis šeimai – „Kalėdų giesmė“

Ne visos šventinės dovanos klaipėdiečiams bus įteiktos gruodžio 5-ąją. Likus savaitei iki Kalėdų, teatro studija „Dulidu“ miestui padovanos įkvepiančią istoriją pagal Ch. Dickenso novelę „Kalėdų giesmė“. Visai šeimai skirto spektaklio premjera – portale www.lrt.lt  gruodžio 19 d., šeštadienį, 17 val.

„Tokioms Kalėdoms jau ruošėmės lyg nujausdami, kad situacija nepasikeis. Ch. Dickenso kūrinys „Kalėdų giesmė“ – yra būtent apie tokias Klaėdas, kokias mes kuriame šiais metais – jaukias, mažas, savuose namuose”, – sako Klounų teatro studijos „Dulidu“ įkūrėja, spektaklio „Kalėdų giesmė“ scenarijaus autorė ir režisierė Kamilė Kondrotaitė.

Apysakoje pasakojama apie šykštuolį Ebenzerį Skrudžą, kuris nemato prasmės džiaugtis Kalėdomis, kol Kūčių vakarą jo neaplanko trys Dvasios. Spektaklyje naudojamos skirtingų laikmečių medijos ir jose transliuojami vaizdai žadina praeities prisiminimus, leidžia tarsi iš šalies stebėti dabarties Kalėdų vaizdus ir sufantazuoti, kokių Kalėdų laukiame.

Klaipėdos padangėj – žvaigždėrakčiai

Jei Klaipėdos žiemos danguje pristigs žvaigždžių, jas atvers „Klaipėdos žvaigždėrakčiai“. Pažintinėje svetainėje – 12 žymiausių miesto lankytinų objektų-žvaigždėrakčių, kurie uždega naujas žvaigždes ir atrakina įdomius, mažai žinomus, o gal net ir visai negirdėtus istorinius faktus.

„Klaipėdos žvaigždėrakčių“ idėja kilo, norint atkreipti miestiečių bei atvykstančių į miestą svečių dėmesį į Klaipėdos istorinį daugiasluoksniškumą bei žymių, nepelnytai užmirštų, asmenybių paliktus pėdsakus. Uostamiestyje – gausu meno/architektūros objektų, kurie traukia turistus ir yra gerai pažįstami patiems miestiečiams, tačiau didžioji jų dalis yra tik puošybos elementai, kai tuo tarpu visos miesto istorinės paslaptys tūno neatskleistos“, – sako „Klaipėdos žvaigždėrakčiai“ idėjos bendraautorė ir projekto kuratorė Inga Norkūnienė.

Projekto kūrybinė komanda – menininkė Lina Jaruševičiūtė, istorikas Kęstutis Demereckas, grafikos dizaineris Virgis Bakas, programuotojas Aivaras Keturauskas, garso menininkas Kristijonas Lučinskas.

Svetainės adresas bus paskelbtas gruodžio 5 d.

Virtualus labdaringas bėgimas

Netradicinį sprendimą tradiciniam, jau aštuntus metus vyksiančiam labdaringam bėgimui, siūlo ir Lietuvos verslo kolegija.

„Atsižvelgiant į esamą situaciją šalyje, šį kartą bėgsime virtualiai. Bėgimo dalyviai laiką matuos savarankiškai, bėgdami savo pasirinktoje, saugioje trasoje, naudodami bet kokią sporto programėlę. Įvykdžius bėgimą, jis bus registruojamas užpildant prašomą informaciją, bei įkeliant išmaniuoju laikrodžiu ar telefonu užfiksuotą nuotrauką, kurioje aiškiai būtų matomas įveiktas atstumas ir laikas“, – sako Lietuvos verslo kolegijos doc.dr. Genovaitė Avižonienė.

Bėgimo metu surinktos lėšos bus skirtos Maltiečiams, globojantiems vienišus ir savimi negalinčius pasirūpinti senelius. Bėgimas ir įvykdyto bėgimo registracija vyks gruodžio 7-13 d. Išsami informacija apie renginį www.ltvk.lt/renginiai.

 

Daugiau informacijos:

VšĮ „Klaipėdos šventės“

Živilė Putnienė

Komunikacijos koordinatorė
Tel. +370 673 17050