Liepos 23-25 dienomis į Klaipėdą sugrįžta laukiamiausias vasaros renginys Jūros šventė. Likus vos savaitei iki jūriškiausio renginio, Lietuvos bankas tęsdamas „Tradicinės lietuvių šventės“ seriją, kartu su renginio organizatoriumi „Klaipėdos šventės“, pristato unikalią Jūros šventės monetą, kuri bus išleista dar iki Jūros šventės. Išankstinis Jūros šventei skirtų kolekcinių monetų pardavimas – nuo šiandien, liepos 14 d.

Jau galima rezervuoti
Liepos 21 d. centrinis bankas į apyvartą išleidžia kolekcines monetas, skirtas Jūros šventei (iš serijos „Tradicinės lietuvių šventės“): 5 eurų sidabro ir 1,50 euro vario ir nikelio lydinio monetas. Šių monetų nuo šiandien, liepos 14 d. 8.00 val., galima nusipirkti Lietuvos banko el. parduotuvėje monetos.lb.lt.

Monetų averse – Vyčio simbolis ir Klaipėdos miesto herbas, tarsi įspausti smėlyje ant jūros kranto, kaip ir tarsi smėlyje išraižytas užrašas „Lietuva“, nominalas „5 €“, metai „2021“, Lietuvos monetų kalyklos logotipas. Monetos reverse – šventinę nuotaiką sukuriantys Jūros šventės ir Klaipėdos simboliai, tarsi sūkurys įtraukiantys į pramogų ir pojūčių jūrą.

Sidabro monetos viduryje – pirmąkart Lietuvos banko monetų leidyboje panaudotas Baltijos jūros simbolis – gintaro gabalėlis. Briaunoje – stilizuotos jūros bangos ir žuvėdros.

Naujųjų kolekcinių monetų aversą sukūrė Eglė Ratkutė ir Adelė Žemaitienė, reverso autorius – Rytas Jonas Belevičius.
Jūros šventei skirta 5 eurų sidabro moneta išleidžiama 2 500 vnt. tiražu, o 1,50 nominalo moneta – 30 000 vnt. tiražu.

Monetą bus galima įsigyti ir šventėje
Liepos 24 d., šeštadienį, nuo 10 iki 15 val., Jūros šventės svečiai taip pat turės galimybę įsigyti 1,50 euro nominalo monetų. Jomis Lietuvos bankas prekiaus Atgimimo aikštėje įrengtoje palapinėje, kol bus parduotos visos atsivežtos monetos. Čia taip pat lankytojų lauks pramogos ir konkursai.

Primename, kad, pasikeitus Lietuvos banko numizmatinių vertybių pardavimo taisyklėms, įsigydamas kolekcinių monetų, nukaldintų iš tauriųjų metalų, iš anksto ar monetos išleidimo dieną, vienas pirkėjas galės jų nusipirkti ne daugiau kaip 1 vnt. (vietoje anksčiau buvusių 2 vnt.). Taip siekiama suteikti galimybę įsigyti monetų didesniam pirkėjų skaičiui. 1,50 euro monetų, kaip ir anksčiau, bus galima įsigyti ne daugiau kaip 5 vnt.

Monetų serija „Tradicinės lietuvių šventės“ pradėta leisti 2017 m., jau išleistos monetos Kaziuko mugei, Joninėms (Rasoms) ir Užgavėnėms.