Šių metų birželio 27-30 dienomis į Klaipėdą suplauks didieji burlaiviai. Siekiant sukurti mieste šventinę nuotaiką ir pritraukti svečių, bus organizuojama šventinė mugė. Jos dalyvius siūloma atleisti nuo vietinės rinkliavos už leidimus prekiauti ar teikti paslaugas.

Klaipėdos miesto savivaldybės taryba spręs, ar atleisti nuo vietinės rinkliavos už leidimų prekiauti ar teikti paslaugas išdavimą burlaivių lenktynių „The Tall Ships Races 2024“ šventinės mugės dalyvius – prekybininkus ir paslaugų teikėjus.

„Į Klaipėdą atplauksiantys didieji burlaiviai visada – juolab kai tai nevyksta taip dažnai kaip norėtųsi – yra didelis įvykis, sutraukiantis į miestą tūkstančius įspūdingu reginiu norinčių pasigėrėti žmonių. Man, kaip miesto vadovui, yra svarbu, kad čia atvykusieji, tarp jų – ir svetimšaliai burlaivių įgulų nariai, rastų ir daugiau nekasdieniškų pramogų, kad turėtų kur paganyti akis, kuo pasidžiaugti, taip pat – pasistiprinti, įsigyti lauktuvių namiškiams ir kad išvyktų iš čia su geromis emocijomis, pasižadėję ir kitąkart grįžti į Klaipėdą. Neabejoju, kad nauda miestui būtų ženkliai didesnė negu į biudžetą negautos lėšos“, – sako Klaipėdos miesto meras Arvydas Vaitkus.

Anot tarptautinių burlaivių lenktynių organizatoriaus – viešosios įstaigos „Klaipėdos šventės“, vietinės rinkliavos lengvata sudarytų galimybę į šventinę mugę pakviesti geriausius senųjų amatų puoselėtojus, tautodailininkus, liaudies meistrus, tautinio ir kulinarinio paveldo atstovus, ūkininkus prekiauti tradiciniais gaminiais – nemasinės gamybos amatininkų dirbiniais, maisto produktais ir kitais etninio materialiojo paveldo gaminiais. Prekybininkai bus raginami viešai pristatyti savo veiklas (audimą, monetų kalimą, pynimą ir kt.) ir taip pritraukti daugiau lankytojų, atkreipti dėmesį į smulkųjį verslą.

Teisę Savivaldybės tarybai suteikti lengvatas vietinės rinkliavos mokėtojams numato įstatymai. Skaičiuojama, kad šventinėje mugėje burlaivių lenktynių metu galėtų dalyvauti apie 170 prekybininkų ir paslaugų teikėjų. Atleisti juos nuo vietinės rinkliavos mokesčio miestui iš viso kainuotų apie 2700 eurų. Prekybininkams, šventinės mugės metu prekiausiantiems alkoholiniais gėrimais, vietinės rinkliavos lengvata nebus taikoma.

Tarptautinės regatos metu Klaipėdoje tikimasi priimti iki 80 burlaivių, tikimasi, kad jais į miestą atplauks apie 1000 įgulos narių. Keturias dienas truksiančios šventės metu vyks daugybė renginių ir koncertų.

„The Tall Ships Races“ lenktynės vyksta kiekvieną vasarą Europos vandenyse nuo Baltijos iki Viduržemio jūros. Šiemet  burlaiviai aplankys Klaipėdą, Helsinkį, Taliną, Turku, Mariehamną ir Ščeciną. Pirmasis lenktynių etapas startuos Klaipėdoje. Uostai varžosi dėl galimybės būti priimančiu uostu. Daugiau apie „The Tall Ships Races 2024“:  https://tallships.lt/ .

Pastarąjį kartą „The Tall Ships Races“ Klaipėdoje lankėsi 2017 m. Skaičiuota, jog tuomet pamatyti didžiųjų burlaivių parado į miestą atvyko per pusę milijono lankytojų.