Jau šį savaitgalį, liepos 21-23 dienomis Klaipėda kviečia į jūrinei kultūrai dedikuotą 64-ąją Jūros šventę. Ketvirtadienį „Sidabrinių gervių naktimis“ ir Lietuvos karšto oro balionų čempionato skrydžiais startuosianti Jūros šventė, miestui dovanos 100 skirtingo žanro nemokamų renginių. Solidi jūrinių renginių puokštė – nuo unikalių ilgaamžių ceremonijų iki „Baltic Sail“ burlaivių, pokalbiai su Aurimu Valujavičiumi, vienintelis Baltijos šalyse „Eurovizijos“ žvaigždės Sam Ryder koncertas – tokia sugrįžta laukiamiausia Jūros šventė.  

Nors pirmieji Jūros šventės akcentai miestą papuošė jau savaitgalį, artimiausios dienos Klaipėdos senamiestį pripildys dar daugiau akcentų ir spalvų, kurios jau ketvirtadienį virs pirmaisiais renginiais. Anot Jūros šventės organizatorių – VšĮ „Klaipėdos šventės” šventei pasiruošta, o kiekvienas gausios programos elementas laukia savo žiūrovo.

„Smagu, kad atsiranda iniciatyvų, kurios likus vos kelioms dienoms iki renginio nori surasti sau vietą gausioje renginių programoje. Tiesa, tas idėjas rezervuojame sekantiems metams, o dabar sklaidome jau baigtos programos renginius, dėliojame techninius darbus, atsakomybes. Kiekvienas gausios programos renginys reikalauja dėmesio, todėl paskutinės dienos iki šventės – tikras emocinis pikas“, – sako VšĮ „Klaipėdos šventės“ vadovė Eglė Šulskė.

Siekiant išvengti susidarančių spūsčių prieš didžiuosius koncertus Kruizinių laivų terminale, atsižvelgus į Lietuvos Policijos rekomendacijas, koreguojamas pasukamo tiltelio darbo grafikas. Nepraeinamas tiltelis bus nuo 17 iki 2 val. nakties – liepos 21 ir 22 dienomis.

Jūros šventės metu kaip įprasta bus sutelktos didesnės policijos pareigūnų, gelbėtojų, medikų, miesto tvarkytojų pajėgos. Tęsiant nuoseklų bendradarbiavimą Jūros šventės svečių sveikata rūpinsis ir Maltos ordino pagalbos tarnyba, kurių palapinės įsikurs Kruizinių laivų terminale ir Atgimimo aikštėje.

Atgimimo aikštėje budės mobilus nusikalstamų veikų registravimo policijos ekipažas. Netoliese, Atgimimo aikštėje liepos 21-22 dienomis veiks ir VšĮ „Klaipėdos šventės“ palapinė, kurioje savanoriai dalins renginio programą, teiks informaciją. Miesto autobusai šventės dienomis kursuos ilgiau – iki 3 val. nakties.

Startuosime su jūrine eisena
Prieš dešimtmetį kilusi ambicinga mintis – Jūros šventės eisenai suteikti naujos jėgos ir didžiuotis didžiausiu jūriniu, teatralizuotu šventės akcentu visoje šalyje – tapo realybe. Bendros miesto ir uosto vadovų pastangos, didelės jūrinės, kultūrinės ir miesto bendruomenės įsitraukimas, Jūros šventės eiseną skelbia didžiausia šalyje. Eiseną globoja AB Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinis direktorius Algis Latakas.

Liepos 21-ąją, penktadienį, 18 val. jūrinė eisena startuos iš tradicinės vietos – J. Janonio gatvės. Toliau eisenos dalyviai žygiuos Herkaus Manto g., Naujojo Sodo g., Pilies g., į Kruizinių laivų terminalą. Eisenai finišavus, Kruizinių laivų terminalo scenoje – oficiali Jūros šventės 2023 atidarymo ceremonija. Eisenos dalyvių pristatymas tradiciškai vyks už Pilies tilto.

Eisenos priekyje tradiciškai žygiuos miesto vadovai, kapitonai, gausi jūrinė bendruomenė. Jūros šventės eisenos tempą ir ritmą kaip visada užduos Lietuvos karinių jūrų pajėgų orkestras. Didžiąją jūros šventės vėliavą šiais metais neš Lietuvos jūreivystes akademijos studentai iš Lietuvos ir Ukrainos, kuriuos nuo 2022 metų balandžio mėn. viena pirmųjų mokymosi įstaigų  – Lietuvos jūreivystės akademija, priėmė mokytis pas save, todėl ši svarbi užduotis patikėta būtent jiems.

2023-ųjų eisenoje – 70 kolektyvų, įmonių, organizacijų. Jūros šventės eisena šį kartą itin garsi ir triukšminga: 6 orkestrai, 3 muzikinės grupės, 19 važiuojančių muzikinių konstrukcinių platformų. Eisena pagarbą atiduos 100-metį švenčiančiai Lietuvos jūrininkų sąjungai,  o į savo būrį kapitonai priglaus jaunuosius galbūt, būsimus jūrininkus Klaipėdos Liudviko Stulpino progimnazijos moksleivius. Prie jūrinės eisenos dalies šiais metais jungiasi ir „Baltic Sail” burlaivių įgulos.

19 val., pasiekus Kruizinių laivų terminalą, bus pakelta Jūros šventės vėliava ir paskelbta šventės pradžia, susirinkusius pasveikins miesto meras, vyks Metų jūrininko apdovanojimai.  

Jūros šventės išvakarėse – „Sidabrinės gervės naktys“
Liepos 20-ąją į Teatro aikštę pakvies lietuviško kino vakaras – „Sidabrinės gervės naktys“. Nacionaliniai kino apdovanojimai „Sidabrinė gervė“ jau ne vienerius metus po apdovanojimų, per Lietuvą keliauja su vasaros kino festivaliu „Sidabrinės gervės naktys“, kuriame pristatomi filmai laureatai bei nominantai. Kasmet festivalis aplanko apie 10 miestų, tarp kurių šiais metais ir Klaipėda bei joje vykstanti Jūros šventė.

Vakaro repertuare ne tik filmai, bet ir pokalbiai su režisieriais, aktoriais. Vakarą veda aktorė Aistė Diržiūtė, svečiuose filmo „Paradas“ aktorė Asta Zacharovaitė. Vakarą pradės animacinis filmas apie ištikimybę sau ir vaikystei  „Patrikas“ (rež. Meinardas Valkevičius, trukmė – 10.30 min.). Po jo, itin glaudžiai su Jūros šventės tema ir jūrine dvasia susijęs trumpametražis filmas „Reisas“, kuriame jautri jūreivio meilės ir gyvenimo istorija (rež. Rimantas Oičenka, trukmė – 25 min.). „Sidabrinės gervės naktys“ pristatys ir vieną studento darbą – „Blausos“, kuris pasakoja apie kalbų „Bolt“ vairuotoją ir apatišką merginą, kurios tikslas – atkeršyti (rež. Arnas Balčiūnas, trukmė – 17 min.). Vakaro finalui – ilgametražis filmas „Paradas“, kurio idėja – išsiskyrimas nebūtinai yra tik išsiskyrimas. Kartais tai tampa nauju vienas kito atradimu (rež. Titas Laucius, trukmė – 97 min.).

Svarbiausi akcentai – jūrinėms tradicijoms
Unikali negrįžusių iš jūros pagerbimo ceremonija, kurios metu į Baltijos jūrą iš laivų nuleidžiami gėlių vainikai, vyks liepos 22-ąją, šeštadienį, 11 val., nuo krantinių atsišvartuos laivai, miesto gyventojus ir svečius plukdantys į ceremonijos vietą atviroje jūroje. 30-ies laivų vilkstinę į jūrą ves Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų „Vidar“ klasės štabo ir aprūpinimo laivas N42 „Jotvingis“. Galimybę pagerbti pasaulio vandenyse žuvusius jūrininkus turės ir kiti miestiečiai – Klaipėdos mažųjų laivų asociacijos „Pajūrio laivai“ nariai, priims žmones su gėlėmis rankose ir neatlygintinai plukdys į pagerbimo žuvusiems jūroje ceremoniją.

Išsaugant jūrinių tradicijų tęstinumą, liepos 22 d., šeštadienio rytą 9.30 val. Smiltynės kapinėse vyks reikšminga pirmojo Lietuvos uosto kapitono Liudviko Stulpino pagerbimo ceremonija, o 10 val. Skulptūrų parke bus pagerbta žuvusio laivo „Linkuva“ įgula.

Liepos 22 d. 16 val., Buriuotojų krantinėje bus atidengtas jachtos „Laisvė“ atminimo knechtas. 1993-ųjų vasarą jachta „Laisvė“  išplaukusi iš Klaipėdos į kelionę aplink pasaulį,  pirmoji apiplaukė legendinį Horno kyšulį. Sekmadienio rytą, liepos 23 d. 12 val., Marijos Taikos karalienės bažnyčioje bus aukojamos Šv. Mišios už žuvusius jūroje ir visą jūrinę bendruomenę.

Unikalus tradicinių ir istorinių laivų paradas „Dangės flotilė”
Kaip ir kasmet tradicinių ir istorinių laivų paradas „Dangės flotilė“ prie Biržos tilto Žvejo skulptūros sukvies medinius burinius laivus. Unikalus, analogų Lietuvoje neturintis renginys „Ant denio, visa Lietuva!“ tris dienas kvies grožėtis ir aplankyti istorinius laivus, pasiklausyti medinio burinio laivyno istorijų bei diskusijų, sudalyvauti protmūšyje su Robertu Petrausku bei trypti naktišokiuose.

Liepos 21 d. 19.00 val. prasidės tradicinių ir istorinių laivų parado „Dangės flotilė“ sutiktuvės „Ant denio, visa Lietuva!“. Bus keliamas Pilies tiltas. Renginį ves Robertas Petrauskas. 20.00 val. naktišokiai kartu su Klaipėdos miesto savivaldybės etnokultūros centro folkloro ansambliu „Alka“ (vadovai – Elena Šalkauskienė ir Jonas Kavaliauskas). 21.00 val. tradicinio medinio burinio laivyno herojų istorijos ir laivų lankymas.

Liepos 22 d. 16.00–17.00 val. individualios ekskursijos laivuose su šiporiumi Aurelijumi Armonavičiumi (kurėnas „Kuršis“) ir kapitonu Romualdu Adomavičiumi (kurėnas „SüD.1“). 16.00–20.00 val. atvira pokalbių ir pažinimo erdvė: paveldo portalas „Daiktai kalba“. 17.00 val. tradicinių ir istorinių laivų parado „Dangės flotilė“ įgulų pristatymas – „Laivai – mediniai, vyrai – geležiniai!“. 18.00 val. protmūšis „(Ne)Medinis protas“ su Robertu Petrausku. 19.00 val. „Denio pokalbiai“ su Robertu Petrausku ir medinio burinio laivyno bei ateities kapitonais. 23.00 val. naktinis tradicinių istorinių „Dangės flotilės“ laivų plaukimas „Žvaigždės tinkluose“ tarp Biržos ir Pilies tiltų.

Liepos 23 d. 9.00 val. tradicinių istorinių laivų parado „Dangės flotilės“ laivų išlydėtuvės. Pilies tilto kėlimas.