Aštuoni Baltijos pakrantės miestų vadovai atnaujino daugiau nei dešimtmetį įgyvendinamą projektą „Baltic Sail“ – Rostoke pasirašyta sutartis 2022-2026 m. bendradarbiavimui, jau kitą vasarą Klaipėdai leis džiaugtis istoriniais burlaiviais. Remdami tradicinį buriavimą, kaip Europos jūrinės kultūros paveldo dalį, miestai skatina ir kviečia tradicinių burlaivių ir senovinių laivų savininkus leistis į kelionę po Baltijos jūrą, aplankant ir papuošiant burėmis šiuose miestuose vykstančias jūrines šventes. Įkvepiantys didieji burlaiviai Klaipėdos uoste – miesto vizija ir siekiamybė, todėl šios istorinės tradicijos tąsa ir nuoseklus darbas vis dažniau leidžia Klaipėdai didžiuotis tampant  ne tik tarpiniu, bet ir starto ar finišo uostu gražiausiems pasaulio burlaiviams.

„Šios sutarties pasirašymas – labai aiški ir nedviprasmiška Klaipėdos miesto deklaracija, kad miestas buvo, yra ir lieka atviras visų klasių burlaiviams, ypač didžiųjų, kurių burių šlamėjimo miestiečiai tikrai nepamiršo. Būdami šiame tinkle, mes ne tik įgyjame teisę kviesti pačius didžiausius burlaivius, bet ir įsipareigojame deramai sutikti ir priimti juos bei sukurti šventę, kuri džiugintų ne tik klaipėdiečius, bet ir visą Lietuvą. Tuo pat metu labai aiškiai deklaruojame, kad Lietuva yra, buvo ir bus tikra jūrinė valstybė, o Klaipėda yra jūrinės valstybės simbolis. Todėl šiandien kartu su kolegomis ir šios nuostabios bei įkvepiančios asociacijos parneriais, kurių gerokai virš 10, matome tą patį tikslą, galimybes ir neabejoju, kad nuo kitų metų sulauksime didžiųjų ir kitų klasių burlaivių, kurie papuoš miesto šventes bei sutrauks į Klaipėdą gausybę žmonių tuo pat metu sukurdami šventę miestiečiams ir visai Lietuvai“, – pasirašant sutartį kalbėjo Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas.

Vakar, rugpjūčio 11 d., Rostoke (Vokietija) pasirašyta „Baltic Sail“ sutartis tarp miestų partnerių, kuria 2022-2026 m. laikotarpiui, numatomas bendradarbiavimas organizuojant uostų festivalius atitinkamuose miestuose arba veikiančiose laivybos vietose, ypatingai kultūrinio jūrų pavelde.

„Baltic Sail“ siekiama remti unikalia Europos jūrinio paveldo dalimi esančią laivybos kultūrą, ypač, laivybos tradicijų – tradicinių laivų išsaugojimą ir priežiūrą. Atsižvelgiant į tai, „Baltic Sail“ siekiama sudominti senovinių burlaivių ir kitų tradicinių laivų savininkus plaukti į partnerių uostus bei kartu su praktikantais, svečiais buriuoti Baltijos jūros regione. Taip pat siekiama iš Europos jūrinių tradicijų, jūros paveldo vietų ir sąrašų sukurti skiriamąjį Baltijos jūros regiono ženklą, remti partnerių bendradarbiavimą, vykdyti bendrą rinkodarą, taip kuriant ilgalaikį ir augantį jūrų turizmo tinklą Baltijos jūros regione.

Sutartis pasirašyta Rostoke vykstančio 31-jo Jūrinio festivalio „Hanse Sail“, metu, kur dalyvauja daugiau nei 100 tradicinių burlaiviai iš viso pasaulio – tarp jų ir Klaipėdos universiteto mokomasis burlaivis „Brabander“. Tradicinis burlaivis atstovauja Lietuvai tarptautinėse regatose „Tall Ships Races“, „Rostock Hanza Sail“, „Gdansk Old Timer“  ir „Szczecin Old Timer“  bei dalyvauja Klaipėdos miesto renginiuose.

Sutartį dėl dalyvavimo Baltijos buriavimo asociacijos veikloje ir bendro burlaivių regatų „Baltic Sail“ organizavimo 2022-2026 metais pasirašė Klaipėdos, Guldborgsundo (Danija), Gdansko (Lenkija), Karlskronos (Švedija), Rostoko (Vokietija), Ščecino (Lenkija), Turku (Suomija) miestų vadovai ir  Zacnico uosto (Vokietija) generalinis direktorius.

Pasirašyta sutartis – garantas, kad jau sekančią vasarą istoriniai laivai papuoš Klaipėdos krantines – juos pamatysime 2023 m. Jūros šventės metu, liepos 28-30 d.

„Baltic Sail“ pirmą kartą 1997 m. startavo keturiuose miestuose – Gdanske (Lenkija), Helsingore (Danija), Karlskronoje (Švedija) ir Rostoke (Vokietija). Klaipėdos miestas „Baltic Sail“ sutarties narys yra nuo 2009 metų.